Λόλα Μοντές (Lola Montes)
Πότε: Τρίτη 18 Ιουλίου | 21:30
Πού: Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) | Είσοδος ελεύθερη
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Η ταινία θα προβληθεί με SDH υπότιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (η διανομή ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε προβολή).
Σκηνοθεσία: Μαξ Οφίλς
Πρωταγωνιστούν: Μαρτίν Καρόλ, Πίτερ Ουστίνοφ, Άντον Γουόλμπρουκ, Όσκαρ Βέρνερ
Διάρκεια: 114'
Έτος παραγωγής: 1955
Γλώσσα: Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
«Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε την πιο σκανδαλώδη γυναίκα στον κόσμο!». Αυτή η φράση ακούγεται κάθε βράδυ στο τσίρκο όταν παρουσιάζεται η Λόλα Μοντές, για να κλέψει την παράσταση αφηγούμενη παλιούς της θριάμβους, εκθέτοντας γεγονότα από τις ένδοξες εποχές της ως μοιραίο θηλυκό, χορεύτρια και ερωμένη καλλιτεχνών και βασιλιάδων του 19ου αιώνα και μετατρέποντας τον εαυτό της στο ίδιο το θέαμα κι εμάς σε θεατές του τσίρκου.
Με το κύκνειο άσμα του, και έχοντας στη διάθεσή του τον υψηλότερο προϋπολογισμό που είχε δοθεί μέχρι τότε σε ευρωπαϊκή ταινία, ο Μαξ Οφίλς («Τα Σκουλαρίκια της Μαντάμ Ντε») αποχαιρετούσε το σινεμά με μια μεγαλειώδη δημιουργία της οποίας η εκθαμβωτική ομορφιά και πλανοθεσία συναγωνίζονταν τις άφθονες καινοτομίες στον τομέα της δομής και της αφήγησης. Όπως τυχαίνει σχεδόν με κάθε πρωτοπορία στην τέχνη, όμως, έτσι και η ανορθόδοξη «Λόλα Μοντές» παρεξηγήθηκε αγρίως στην εποχή της. Προκάλεσε απορία στο τότε κοινό, στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία στις αίθουσες, υπέστη αδιάκριτες και ολέθριες επεμβάσεις στο μοντάζ (που έγιναν παρά τη θέληση του σκηνοθέτη) και για δεκαετίες ολόκληρες κυκλοφορούσε με κατακρεουργημένο το όραμα του Οφίλς.
Μόνο η κοπιώδης ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας έδωσε την ευκαιρία να δει κανείς πλήρες αυτό που δικαίως ονομάστηκε ως μια από τις ομορφότερες (και για πολλούς καλύτερες) ταινίες που έγιναν ποτέ, αν και η αξία του φιλμ δεν περιορίζεται μόνο στις αισθητικές του αρετές όσο και σε έναν σύνθετο (ίσως και προφητικό) στοχασμό για την αμείλικτη και κανιβαλική ισχύ του θεάματος, την έννοια της αντικειμενοποίησης των γυναικών και τη μεγαλύτερη παράσταση στον κόσμο, που δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη ζωή. Λουκάς Κατσίκας