aoaff

Δι' Aσήμαντον Aφορμήν (The Reason Why)

Πότε: Παρασκευή 9 Ιουλίου | 21:30
Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Λαΐς, θερινός κινηματογράφος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Γκάζι) | Είσοδος Ελεύθερη

Σενάριο και σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς 
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Μπογιαρίδης, Βάννα Φιτσώλη, Στέλιος Καπάτος, Βύρων Τσαμπουλάς 
Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός
Έτος παραγωγής: 1974 
Διάρκεια: 97' 

1953. Ένας αγρότης δολοφονείται έξω απ’ το σπίτι του σε ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας. Αν και η χωροφυλακή προσεγγίζει αρχικά την υπόθεση ως ξεκαθάρισμα κτηματικών διαφορών, η συνέχεια δίνεται στο δικαστήριο όπου οι καταθέσεις των μαρτύρων αποκαλύπτουν ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό. Από την μία πλευρά, βρίσκονται οι καλλιεργητές και η απόπειρά τους να ιδρύσουν ένα συνεταιρισμό ώστε να ενδυναμώσουν την διαπραγματευτική τους ισχύ και από την άλλη οι καπνέμποροι, οι οποίοι με δόλια τεχνάσματα προσπαθούν να διχάσουν τους αγρότες και να επωφεληθούν αγοράζοντας τα κάπνα σε εξευτελιστικές τιμές. Σε αυτή τη μάχη που μαίνεται μεταξύ τους, όμως, όχι μόνο υπάρχουν θύματα αλλά και ο νικητής φαίνεται να είναι προαποφασισμένος.   

Περιοδεύοντες πολιτικοί που μοιράζουν προεκλογικές υποσχέσεις, έμποροι και μεσάζοντες που θησαυρίζουν πάνω στον μόχθο των εργατών, εξαθλιωμένοι κάτοικοι που προσπαθούν να ορθοποδήσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και μια χώρα που μετράει τις πληγές του εμφυλίου πολέμου βρίσκονται στο επίκεντρο του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Τάσου Ψαρρά, το οποίο με αφορμή ένα αληθινό γεγονός σκιαγραφεί αποστασιοποιημένα και ψύχραιμα την οδυνηρή καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου του 50.  

Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά της Ιουλίας Σταυρίδου ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος και έχει αποσπάσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου. Κωστής Θεοδοσόπουλος 

Προβολή σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στη μνήμη της σκηνογράφου - ενδυματολόγου Ιουλίας Σταυρίδου.

Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά της Ιουλίας Σταυρίδου ως σκηνογράφου και ενδυματολόγου, είχε επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και έχει αποσπάσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

- Η είσοδος στο χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές θα μπορούν 

α. είτε να προμηθεύονται επί τόπου στην τοποθεσία της εκδήλωσης.

β. είτε να εξασφαλίζουν με ηλεκτρονική προκράτησηδυο ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση θα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου.

- Η είσοδος και διάθεση δελτίων θα ξεκινά μιάμιση ώρα πριν από κάθε προβολή. 

- Οι θεατές που έχουν κάνει ηλεκτρονική προκράτηση θα πρέπει να παραλαμβάνουν το δελτίο τους τουλάχιστον 15' νωρίτερα από την έναρξη της προβολής, διαφορετικά η θέση θα απελευθερώνεται και θα διατίθεται επιτόπου.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-09 15:13:07

  Διαβάστε επίσης

  Ο Κήπος των Φίτζι Κοντίνι (The Garden of the Finzi-Continis)

  Ο Κήπος των Φίτζι Κοντίνι (The Garden of the Finzi-Continis)

  Πότε: Δευτέρα 19 Ιουλίου | 21:30 Πού: Ριβιέρα, θερινός κινηματογράφος (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) | Είσοδος Ελεύθερη

  Κάνε το Σωστό (Do the Right Thing)

  Κάνε το Σωστό (Do the Right Thing)

  Πότε: Τετάρτη 21 Ιουλίου | 21:30 Πού: Άλσος Πετραλώνων (Γήπεδο μπάσκετ αθλητικού κέντρου, πεζόδρομος Τρώων, Πετράλωνα) | Είσοδος Ελεύθερη

  Το Μεροκάματο του Τρόμου (The Wages of Fear)

  Το Μεροκάματο του Τρόμου (The Wages of Fear)

  Πότε: Πέμπτη 29 Ιουλίου | 21:30 Πού: ΑΒ, θερινός κινηματογράφος (Θεοτοκοπούλου 36, Πατήσια) | Είσοδος Ελεύθερη

  Η Εξαφάνιση (Klute)

  Η Εξαφάνιση (Klute)

  Πότε: Παρασκευή 20 Αυγούστου | 21:30 Πού: Τριανόν, θερινός κινηματογράφος (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Πατήσια) | Είσοδος Ελεύθερη

  Άσπρο Πάτο (Another Round)

  Άσπρο Πάτο (Another Round)

  Πότε: Δευτέρα 14 Ιουνίου | 21:15 Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) | Είσοδος Ελεύθερη (από οδό Ιάκχου)

  Ερωτική Επιθυμία (In the Mood For Love)

  Ερωτική Επιθυμία (In the Mood For Love)

  Πότε: Τρίτη 15 Ιουνίου | 21:30 Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) | Είσοδος Ελεύθερη (από οδό Ιάκχου)