aoaff
 

Τα Ταξίδια του Σάλιβαν (Sullivan's Travels)

Πότε: Δευτέρα 5 Ιουλίου | 21:15
Πού: Εκράν, θερινός κινηματογράφος (Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων) | Είσοδος Ελεύθερη

Σενάριο και σκηνοθεσία: Πρέστον Στάρτζες 
Πρωταγωνιστούν: Τζόελ ΜακΚρέι, Βερόνικα Λέικ, Ρόμπερτ Γουόργουικ, Γουίλιαμ Ντεμάρεστ, Φράνκλν Πάνγκμπορν 
Διάρκεια: 91' 
Έτος παραγωγής: 1941 

Αρχές της δεκαετίας του '40, βλέποντας ολοένα και περισσότερους συναδέλφους του να στρέφονται επίτηδες στις σοβαρών προθέσεων δημιουργίες, ο Πρέστον Στάρτζες σκαρφίστηκε ως απάντηση ένα φόρο τιμής στις λυτρωτικές ιδιότητες της καθαρόαιμης κωμωδίας. Στην πορεία άνοιξε ακόμη περισσότερο τα φτερά του προκειμένου να απευθύνει ένα ερωτικό γράμμα στην απελευθερωτική επίδραση του ίδιου του σινεμά επάνω στις ανθρώπινες ζωές. Το αποτέλεσμα στάθηκε μια από τις ομορφότερες στιγμές της αμερικανικής οθόνης. 

Τα «Ταξίδια του Σάλιβαν» εκτυλίσσονται στην δύσκολη εποχή του οικονομικού κραχ, ακολουθώντας τα βήματα ενός νεαρού σκηνοθέτη που θέλει να ανταλλάξει τα ρηχά, ανούσια θεάματα στα οποία έχει ειδικευτεί με μια ταινία που το μήνυμά της θα «αντανακλά τον ανθρώπινο πόνο». Στην πρώτη από τρεις συνεργασίες με τον σκηνοθέτη, ο Τζόελ ΜακΚρέι επωμίζεται το προσφιλές στον Στάρτζες μοντέλο του αδαούς ήρωα που, από μια κατάσταση πλήρους αθωότητας, θα χρειαστεί να ξυπνήσει απότομα στην πραγματικότητα μιας σκληρής Αμερικής.  

Ακολουθώντας την γεμάτη απρόοπτα μυητική διαδρομή του πρωταγωνιστή, η ταινία αλλάζει ριψοκίνδυνα διαθέσεις και τόνους και διαλέγει να διαβεί μερικά ιδιαίτερα σκοτεινά μονοπάτια. Το κάνει όμως με μια συγκινητική εμπιστοσύνη στην ζωογόνο δύναμη του χιούμορ, αντιλαμβανόμενο έναν κόσμο όπου το αστείο και το σοβαρό συνυπάρχουν, αντιμάχονται και επιβεβαιώνουν τελικά το ένα την ανάγκη του άλλου. Εκπληκτική εξισορρόπηση του κωμικού με το δραματικό, τα «Ταξίδια του Σάλιβαν» αποτελούν πιθανότατα το αριστούργημα της καριέρας του Στάρτζες και συνάμα μια ταινία που θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση κάθε αντίληψή μας γύρω από το τι είναι αστείο και τι όχι. Λουκάς Κατσίκας 

Διπλή προβολή back-to-back των δύο αριστουργημάτων του Πρέστον Στάρτζες ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΒΑΝ (1941, 90’) και Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ (1941, 94’) με αφορμή την επέτειο 80 ετών από την πρεμιέρα. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

- Η είσοδος στο χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές θα μπορούν 

α. είτε να προμηθεύονται επί τόπου στην τοποθεσία της εκδήλωσης.

β. είτε να εξασφαλίζουν με ηλεκτρονική προκράτησηδυο ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση θα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου.

- Η είσοδος και διάθεση δελτίων θα ξεκινά μιάμιση ώρα πριν από κάθε προβολή. 

- Οι θεατές που έχουν κάνει ηλεκτρονική προκράτηση θα πρέπει να παραλαμβάνουν το δελτίο τους τουλάχιστον 15' νωρίτερα από την έναρξη της προβολής, διαφορετικά η θέση θα απελευθερώνεται και θα διατίθεται επιτόπου.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-09 15:12:01