aoaff

Γαϊδουροτόμαρο (Peau d' Ane, 1970)

Πότε: Πέμπτη 16 Ιουλίου | 21:15 
Πού: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και Θερινό Σινεμά Λαΐς | Είσοδος Ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ζακ Ντεμί
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Ντελφίν Σερίνγκ, Ζακ Περέν, Ζαν Μαρέ
Διάρκεια: 89'
Έτος παραγωγής: 1970 

Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Σαρλ Περό μάζεψε ένα μεγάλο σύνολο από λαϊκούς μύθους που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά και τους κατέγραψε, διατηρώντας ως σήμερα πια τον τίτλο του πατέρα του παραμυθιού όπως το γνωρίζουμε στη γραπτή μορφή του. Η Ντίσνεϊ μπορεί να άρπαξε από τα παραμύθια του ιστορίες σαν τη «Σταχτοπούτα» και την «Ωραία Κοιμωμένη», όμως ποτέ δεν θα τολμούσε να ασχοληθεί με τη «Βασιλοπούλα με το Γαϊδουροτόμαρο», που παρά την ωραιοποιημένη εκδοχή του Περό διατηρούσε στον πυρήνα της ένα θέμα ταμπού. Αυτό του βασιλιά που θέλει να παντρευτεί την κόρη του. 

Επηρεασμένος από ένα ταξίδι του στο Λος Άντζελες (όπου γύρισε το «Model Shop») και την εκεί αναδυόμενη χίπικη κουλτούρα, ο Ζακ Ντεμί είδε στο περιεχόμενο της ιστορίας την ευκαιρία για μια ξεχωριστή φαντασμαγορία, ένα φιλμ-όνειρο που κανείς δε θα ήθελε να τελειώσει ποτέ. Με βασιλιά τον Ζαν Μαρέ και κόρη την Κατρίν Ντενέβ, ο Ντεμί πήγε σε νέο επίπεδο την έννοια της κινηματογραφικής υπερβολής με τα απίθανα κοστούμια, τα ειδικά εφέ της εποχής, το τραγούδι υπό τους ήχους του Μισέλ Λεγκράν και τα ουράνια τόξα να δημιουργούν όχι μόνο ένα χρωματικό πανηγύρι αλλά να αποτελούν εργαλεία μιας αμφίσημης αφήγησης.  

Αυτό που πέτυχε ήταν να οπτικοποιήσει έναν λαϊκό μύθο με τρόπο που θα μπορούσαν να τον δουν στο σινεμά οι γονείς με τα παιδιά και ο καθένας να μείνει ικανοποιημένος για εντελώς διαφορετικούς λόγους, κάτι που φάνηκε και στην εισπρακτική υποδοχή που επιφύλαξε το γαλλικό κοινό στην ταινία, αναγορεύοντάς την στην πιο πετυχημένη του σκηνοθέτη. Παραμένει, όμως, ως σήμερα και ένα μοναδικό υπερθέαμα, φτιαγμένο για να ιδωθεί στη μεγάλη οθόνη. Τάσος Μελεμενίδης

Προβολή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Παράλληλη προβολή στο πλαίσιο του προγράμματος του 10ου Athens Open Air Film Festival.

21.15: Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Είσοδος από Διδότου 6)
21.15: Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι)

Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Ελληνικοί υπότιτλοι.

Διαδικασία κράτησης για την προβολή στη Γαλλική Σχολή Αθηνών
Υποχρεωτική προ-κράτηση για την προβολή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών λόγω περιορισμένων θέσεων. Τα ηλεκτρονικά δελτία εισόδου για την προβολή είναι διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ.  Η προκράτηση ξεκινά την παραμονή κάθε προβολής, από τις 9 π.μ..

Διάθεση δωρεάν Δελτίων Εισόδου για την προβολή στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς
Για την προβολή στο θερινό σινεμά Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος τα δελτία εισόδου θα διανέμονται στην είσοδο του κινηματογράφου την ίδια μέρα από τις 20.00. 

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η προβολή στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι: 

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-18 14:10:15

  Διαβάστε επίσης

  Άσπρο Πάτο (Another Round)

  Άσπρο Πάτο (Another Round)

  Πότε: Δευτέρα 14 Ιουνίου | 21:15 Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) | Είσοδος Ελεύθερη (από οδό Ιάκχου)

  Ερωτική Επιθυμία (In the Mood For Love)

  Ερωτική Επιθυμία (In the Mood For Love)

  Πότε: Τρίτη 15 Ιουνίου | 21:30 Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) | Είσοδος Ελεύθερη (από οδό Ιάκχου)

  Η Τελετή (A Judgement in Stone)

  Η Τελετή (A Judgement in Stone)

  Πότε: Πέμπτη 24 Ιουνίου | 21:30 Πού: Νέα Παναθήναια, θερινός κινηματογράφος (Μαυρομιχάλη 165, Εξάρχεια) | Είσοδος Ελεύθερη

  Ο Καιρός των Τσιγγάνων (Time of the Gypsies)

  Ο Καιρός των Τσιγγάνων (Time of the Gypsies)

  Πότε: Σάββατο 26 Ιουνίου | 21:30 Πού: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 137, Ακαδημία Πλάτωνος) | Είσοδος Ελεύθερη

  Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (North by Northwest)

  Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (North by Northwest)

  Πότε: Τετάρτη 30 Ιουνίου | 21:30 (προβολή DRIVE-IN) Πού: Προαύλιος χώρος θεάτρου Λυκαβηττού | Είσοδος Ελεύθερη

  Η Κληρονόμος (The Heiress)

  Η Κληρονόμος (The Heiress)

  Πότε: Σάββατο 3 Ιουλίου | 21:30 Πού: Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Τέρμα οδού Λόρδου Βύρωνα, Πεντέλη) | Είσοδος Ελεύθερη