aoaff
 

Ο Εφημέριος (Leon Morin, Priest)

Πότε: Τετάρτη 14 Ιουλίου | 21:30
Πού: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα) | Είσοδος Ελεύθερη

Σενάριο και σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Μελβίλ  
Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Ριβά, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Πατρίσια Γκόζι, Νικόλ Μιρέλ 
Διάρκεια: 117'  
Έτος παραγωγής: 1961 

Από τις ωραιότερες δημιουργίες που σκηνοθέτησε ο κορυφαίος Γάλλος δημιουργός του «Δολοφόνου με το Αγγελικό Πρόσωπο» και του «Κόκκινου Κύκλου», ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βενετίας «Εφημέριος» έχει πρωταγωνιστές του δύο νεαρούς, ερωτικούς σταρ της εποχής, που ο Μελβίλ χειρίζεται απροσδόκητα, σαν πιόνια μιας περίπλοκης σκακιέρας: Στα χρόνια της Κατοχής, μια κομμουνίστρια (θαυμάσια η Εμανουέλ Ριβά του «Χιροσίμα Αγάπη μου») βρίσκεται στο ανθρωπιστικό δίχτυ ενός γνήσιου αλτρουιστή-επαναστάτη ιερέα (ένας απολύτως μαγνητικός Ζαν Πολ Μπελομοντό) που την προσηλυτίζει, αλλά και την σαγηνεύει ερωτικά. Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα; 

Το πνεύμα και η σάρκα, το σεξ και η εξουσία, το επίγειο και το απόγειο, η κατάφαση και η άρνηση, είναι μερικά από τα δίπολα της ανθρώπινης ατέλειας (ή μήπως εντέλειας;) που ο Ζαν-Πιέρ Μελβίλ παρατηρεί με τις κοφτές και κοφτερές, υπόγεια σαδομαζοχιστικές βινιέτες του, λίγο πριν αφήσει μια βασανιστική, σαρκαστική αμφιβολία να σε πλημμυρίσει, υπαινισσόμενος, μεταξύ άλλων, ότι η αναζήτηση του Θείου είναι καλή και άγια (...), αλλά αφήνει και μια στυφή επίγευση σε όσους δεν την καταφέρνουν. Ηλίας Δημόπουλος

Επετειακή προβολή 60 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος που εντάσσει τις προβολές του 5ου Φεστιβάλ Plein-Air γαλλικού κινηματογράφου στο πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival ως μια ακόμη δήλωση ελληνογαλλικής φιλίας και σταθερής συνεργασίας των δύο φορέων.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

- Η είσοδος στο χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ τα οποία οι θεατές θα μπορούν 

α. είτε να προμηθεύονται επί τόπου στην τοποθεσία της εκδήλωσης.

β. είτε να εξασφαλίζουν με ηλεκτρονική προκράτησηδυο ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση θα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στο aoaff.gr.

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου.

- Η είσοδος και διάθεση δελτίων θα ξεκινά μιάμιση ώρα πριν από κάθε προβολή. 

- Οι θεατές που έχουν κάνει ηλεκτρονική προκράτηση θα πρέπει να παραλαμβάνουν το δελτίο τους τουλάχιστον 15' νωρίτερα από την έναρξη της προβολής, διαφορετικά η θέση θα απελευθερώνεται και θα διατίθεται επιτόπου.

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-09 15:14:12