aoaff

Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας στην Ελευσίνα

Αυτό το καλοκαίρι η Ελευσίνα μετατρέπεται σε υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές ταινιών εμπνευσμένες από την πόλη και την ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων της. 7 - 10 Ιουλίου.

Η 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου τη δράση παρακαταθήκης Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώτου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Επιχειρώντας μια συνομιλία με την Ελευσίνα και τα τοπία της, και ταυτόχρονα μια εκ νέου «ανάγνωση» οκτώ εμβληματικών ντοκιμαντέρ-φόρου τιμής στην πόλη και τους κατοίκους της, το Φεστιβάλ θα μεταμορφώσει τις Γραμμές ΟΣΕ του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και το Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου, δύο τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, σε υπαίθριους κινηματογράφους, χαρίζοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία.

Αντλώντας τη θεματική της από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής, την αρχαιολογία, την ιστορία, την εθνογραφία έως το περιβάλλον και την οικολογία, η θερινή εκδοχή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο του 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς, την πρώτη -ενόψει της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- κλειστή αίθουσα παραστατικών και κινηματογραφικών καλλιτεχνικών γεγονότων.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται αυτό το καλοκαίρι πιλοτικά και με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities

Το Μυστήριο 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities εμπνέεται από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ελευσίνας ως εμβληματικού ιστορικού τόπου αλλά και σύγχρονου βιομηχανικού αστικού τοπίου, και θέτει στο επίκεντρο τους θεματικούς άξονες της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αναφορικά με τη σύνδεση του ανθρώπου με την κοινωνία και το περιβάλλον. Στην Ελευσίνα, στον τόπο αυτό των αντιθέσεων, όπου οι αναπόφευκτοι αναστοχασμοί του αρχαίου και βιομηχανικού παρελθόντος και το ανθρώπινο μωσαϊκό της σύγχρονης ιστορίας, συναντούν σήμερα τους αναγκαίους οραματισμούς για ένα πιο οικολογικό μέλλον, ένας επίμονος διάλογος καλλιεργείται. Και είναι αυτές οι εγγενείς αντιθέσεις -φανερές και κρυμμένες- στο σώμα της, που καλούν και εμπνέουν συνεχώς κάθε κινηματογραφικό βλέμμα που τολμά να τη διατρέξει. 

Στόχος του Μυστηρίου 23_Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities είναι η μετατροπή της Ελευσίνας σε πολύτιμο και μυστηριώδες έκθεμα, μέσα από την απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει, και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση. Η επιλογή των ταινιών και των τοποθεσιών προβολής ακολουθεί τη λογική της εικαστικής παρέμβασης, της επανα-νοηματοδότησης ενός χώρου ως φιλόξενου σημείου πολιτισμού. 

Πρόγραμμα προβολών
Ημέρες: Πέμπτη 7, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουλίου 2022
Ώρα: 21:30
Χώροι: Γραμμές ΟΣΕ Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ελευσίνας & Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα)
Είσοδος Ελεύθερη

2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Website:
 2023 eleusis.eu
Facebook: facebook .com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram .com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E - mail: info@2023eleusis.eu
#Mystery23 #CineEleusis #MysteriesΟfΤransition

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21χλμ
- Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
- Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
- Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
- Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-16 17:58:32

    Διαβάστε επίσης

    13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

    13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

    Η τελευταία προβολή του 13ου Athens Open Air Film Festival πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

    13ο AOAFF: Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στη Γαλλική Σχολή

    13ο AOAFF: Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στη Γαλλική Σχολή

    Το 13ο Athens Open Air Film Festival προβάλλει το 'Όσα Έσβησε ο Άνεμος' του Ανρί Κολπί στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου.

    13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

    13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

    Η τολμηρή 'κορωνίδα' της φιλμογραφίας του Πατρίς Σερό 'Βασίλισσα Μαργκό' προβλήθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα, σε συνεργασία με το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος!

    Επιτέλους λίγη ομορφιά: Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κοκτώ στη Γαλλική Σχολή

    Επιτέλους λίγη ομορφιά: Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κοκτώ στη Γαλλική Σχολή

    Το 13ο Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου παρουσιάζουν το ποιητικό κόσμημα του Ζαν Κοκτώ στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη.

    Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

    Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

    Το 13ο Athens Open Air Film Festival ανακοινώνει νέα ημερομηνία για την προβολή της επιβλητικής 'Βασίλισσας Μαργκό' του Πατρίς Σερό με τις αξέχαστες ερμηνείες των Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της. Είσοδος ελεύθερη.

    13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

    13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

    Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με τη Spentzos Film, παρουσίασαν σε πανελλήνια πρεμιέρα τον πανηγυρικό φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου.