aoaff
 

Η αριστουργηματική «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον Ναό του Ολυμπίου Διός

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει την βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον πιο μαγευτικό χώρο της Αθήνας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει μετά τις προβολές των «West Side Story» των Ρόμπερτ Γουάιζ, Τζερόμ Ρόμπινς (6ο AOAFF, 2016) και «Ο Κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον (5o AOAFF, 2015) σε έναν μοναδικής ομορφιάς αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας, τον Ναό του Ολυμπίου Διός.

Ο υποβλητικός χώρος θα φιλοξενήσει την προβολή του γοτθικού ρομάντσου του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ρεβέκκα», και το κοινό θα «ονειρευτεί» ξανά το Μάντερλεϊ με αφορμή την επετειακή προβολή 80 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας.

Λίγα λόγια για την ταινία

Σε ένα γοτθικό παραμυθένιο σπίτι-ανάκτορο, με τεράστιους χώρους που εναλλάσσουν το φυσικό φως με το βαθύ (και συμβολικό) σκοτάδι, η νέα σύζυγος (Τζόαν Φοντέιν) του Μαξ ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της νεκρής πρώτης του συζύγου, που δανείζει και το όνομά της στον τίτλο του έργου, αλλά και με την κα Ντάνβερς, την οικονόμο του σπιτιού. Η τελευταία, με νοσηρή εμμονή για την τέως οικοδέσποινα, θα ξεκινήσει ένα ανελέητο παιχνίδι με το μυαλό της άβγαλτης νεαρής (που συμβολικά βέβαια δεν έχει καν δικό της όνομα), οδηγώντας την σε διαρκή ατοπήματα που ανελκύονται σε μέγιστα παραπτώματα και διαρκείς αντιπαραβολές με την «ανώτερη» προκάτοχό της. 

Ο Χίτσκοκ αφηγείται υπό το πρίσμα της Φοντέιν δημιουργώντας μια έξοχη υποκειμενικότητα που ελέγχει πλήρως την ψυχολογία του θεατή υπέρ της ηρωίδας. Στην βαριά ατμόσφαιρα της γοτθικής απειλής, και υπό την δισυπόστατα ουδέτερη στάση του συζύγου (εξπέρ ο Ολίβιε), τα γεγονότα διαστρεβλώνονται και ό,τι βλέπουμε παύει να έχει σχέση με το πραγματικό. Αντίθετα βιώνουμε τον φοβικό κόσμο μιας gaslighted γυναίκας, ενός ανθρώπου σκόπιμα πεπεισμένου για την ανεπάρκεια και την αδυναμία του να υπάρξει αυτόνομα.  

Η φεμινιστική επικαιρότητα του φιλμ αναφύεται γλαφυρά, το ίδιο και η πορεία του γυναικείου χαρακτήρα προς την χειραφέτηση. Η «Ρεβέκκα» έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ,  κέρδισε αυτό της Φωτογραφίας και της Καλύτερης Ταινίας και η προβολή της θα γίνει με αφορμή τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της. Ηλίας Δημόπουλος

Επετειακή προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Ρεβέκκα (Rebecca, 1940)
Πότε: Παρασκευή 17 Ιουλίου | 21:30
Πού: Ναός Ολυμπίου Διός | Είσοδος Ελεύθερη
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ 
Πρωταγωνιστούν: Τζόαν Φοντέιν, Λόρενς Ολίβιε, Τζούντιθ Άντερσον, Τζορτζ Σάντερς 
Διάρκεια: 130'

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι: 

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 19:30 (είσοδος από Βασιλίσσης Όλγας) μέχρι εξαντλήσεώς τους.  

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά. 

Ο αρχαιολογικός χώρος

Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης.

Για διαρκή ενημέρωση, το πλήρες πρόγραμμα του 10ου Athens Open Air Film Festival και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter.

Κάντε join στο FACEBOOK EVENT.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-07-16 16:39:30