aoaff
 

Άντρες (με τα όλα τους) σε ρόλους γυναικών!

Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ντάστιν Χόφμαν, Τζον Τραβόλτα, Έντι Μέρφι... Με αφορμή την προβολή του «Περιπέτειες της Πρισίλα, Βασίλισσας της Ερήμου»  στις 19/6 στο πλαίσιο του 7ου Athens Open Air, θυμόμαστε άντρες ηθοποιούς που βάδισαν με επιτυχία σε ψηλά τακούνια!

Αρχαίο Δράμα, Θέατρο Καμπούκι, Σαίξπηρ... Κάποτε οι γυναικείοι ρόλοι παίζονταν από άντρες ηθοποιούς για λόγους ηθικής. Σήμερα, ένας άντρας σε γυναικείο ρόλο μπορεί και να αποτελεί την ιδανική συνταγή για εισπρακτική επιτυχία. Ποιοι είναι, όμως, οι σταρ που τόλμησαν να ξυρίσουν τις γάμπες τους και ποια η ανταπόκριση των θεατών στη θηλυκή τους πλευρά;

Τζακ Λέμον-Τόνι Κέρτις
Πότε: 1959
Πού: Μερικοί το προτιμούν καυτό [Μπίλι Γουάιλντερ]

Οι ρόλοι: Κυνηγημένοι από γκάνγκστερ οι δύο ήρωες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα γυναικείο συγκρότημα και ντύνονται καλλιτέχνιδες!

Πώς: Ενας χορευτής ξεκίνησε να διδάσκει τους δύο ηθοποιούς πώς να βαδίζουν σε ψηλά τακούνια. Ομως, ο Τζακ Λέμον σταμάτησε τα μαθήματα λέγοντας: «Δεν θέλω να περπατάω σαν γυναίκα αλλά σαν άντρας που προσπαθεί να περπατήσει σαν γυναίκα». Οι ηθοποιοί, ντυμένοι με φουστάνια, επισ-κέπτονταν συχνά γυναικείες τουαλέτες και πουδράριζαν τις μύτες τους στον καθρέφτη. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση απ όσες τους είδαν, οπότε βεβαιώθηκαν ότι η μεταμφίεση ήταν πειστική.

Ιστορική ατάκα: «Κανείς δεν είναι τέλειος», λέει ο ερωτευμένος Οζγκουντ (Τζο Μπράουν) στον Τζέρι /Δάφνη (Τζακ Λέμον), όταν εκείνος του αποκαλύπτει: «Μα είμαι άντρας!».

Αντιδράσεις: Στη δοκιμαστική προβολή το κοινό γέλαγε τόσο που δεν ακούγονταν τα λόγια των ηρώων.

Ανταμοιβή: Ο Τζακ Λέμον προτάθηκε για Οσκαρ Α Ανδρικού. Αυτός ήταν, αν όχι ο κορυφαίος, σίγουρα ο πιο αξέχαστος ρόλος της καριέρας του.

Ρόμπιν Γουίλιαμς
Πότε: 1993
Πού: Κυρία Νταπφάιρ [Κρις Κολόμπους]

Ο ρόλος: Ο χωρισμένος ηθοποιός Ντάνιελ Χίλαρντ μεταμορφώνεται σε... νταντά Ευγενία Νταπφάιρ για να μπορεί να βλέπει τα παιδιά του.

Πώς: Το μακιγιάζ της Κυρίας Νταπφάιρ χρειαζόταν 4,5 ώρες τη φορά. Ο Γουίλιαμς δοκιμάστηκε ως γυναίκα ψωνίζοντας από ένα βιβλιοπωλείο με την εμφάνιση του ρόλου του. Δεν έγινε αντιληπτός.

Αρωμα γυναίκας μέρος 2ο: Τρία χρόνια αργότερα ο Γουίλιαμς υποδύθηκε τον γκέι στο ριμέικ της ταινίας Το κλουβί με τις τρελές.

Διάσημη ατάκα: «Αυτή είναι η πρώτη μου μέρα ως γυναίκα κι έχω ήδη εξάψεις!».

Ειρωνεία: Ο ήρωας του Γουίλιαμς ντύνεται νταντά για να είναι κοντά στη διαλυμένη του οικογένεια. Ο ηθοποιός διέλυσε τη δική του για να παντρευτεί... την νταντά!

Ανταμοιβή: Ο Γουίλιαμς κέρδισε βραβεία για τον ρόλο αυτόν αλλά όχι από την Ακαδημία, που τον πρότεινε για Οσκαρ σε δραματικούς ρόλους. Η Κυρία Νταπφάιρ του, πάντως, θεωρείται από τις κλασικές στιγμές του στην οθόνη.

Τζον Τραβόλτα
Πότε: 2007
Πού: Hairspray [Ανταμ Σάνκμαν]

Ο ρόλος: Ο Τραβόλτα μεταμορφώνεται σε extra large, ατσούμπαλη πλην καλόκαρδη μάνα των 60ς, που βλέπει την εξίσου ευτραφή κόρη της να αναδεικνύεται σε χορευτικό ταλέντο και να εναντιώνεται στις διακρίσεις.

Πώς: Ο πρωταγωνιστής χρειαζόταν τέσσερις ώρες για να μακιγιαριστεί.

Επιδράσεις: «Με φλέρταραν, ήθελαν να αγγίξουν το στήθος μου και τα οπίσθιά μου... Υποδυόμενος την Εντνα συνειδητοποίησα ότι πραγματικά οι γυναίκες έχουν δύναμη» (Τζον Τραβόλτα).

Αντιδράσεις: Η γκέι κοινότητα στις ΗΠΑ αντέδρασε στην πρόσληψη του σαϊεντολόγου Τραβόλτα, λέγοντας ότι η θρησκεία που ασπάζεται είναι ομοφοβική. Εκείνος απάντησε ότι αφενός αυτό δεν ισχύει, αφετέρου δεν υποδύεται τον ομοφυλόφιλο αλλά τη γυναίκα.

Ανταμοιβή: Το Hairspray βρέθηκε αμέσως στην πρώτη δεκάδα του αμερικανικού box office. Σίγουρα αποτελεί συν στην καριέρα του Τραβόλτα, ο οποίος αποδεικνύει ότι σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θρίαμβο του Grease, το μιούζικαλ του ταιριάζει ακόμα.

Μπίλι Κράνταπ
Πότε: 2004
Πού: Το ωραίο φύλο [Ρίτσαρντ Εϊρ]

Ο ρόλος: Ο Νεντ Κίναστον ήταν ένας αμφιφυλόφιλος θεατρικός ηθοποιός που ειδικευόταν στον ρόλο της Δυσδεμόνας, σε μια εποχή όπου για τις γυναίκες η υποκριτική ήταν απαγορευμένη - μέχρι που ανέβηκε στη σκηνή η Μαρία.

Δύο σε ένα: Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί ο Ρούπερτ Εβερετ ως Βασιλιάς Κάρολος Β. Ο ηγεμόνας είναι θηλυπρεπώς ντυμένος και φοράει έντονο ρουζ, ενώ η ερωμένη του εμφανίζεται με ανδρική περούκα και ρούχα συν μουστάκι!

Ατάκα: «Μια γυναίκα να υποδύεται τη γυναίκα; Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον;» (Νεντ Κίναστον).

Ανταμοιβή: Το γεγονός ότι το Ωραίο φύλο απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Παραγνωρισμένης Ταινίας της Χρονιάς από την Ενωση Κριτικών του Φοίνιξ, τα λέει όλα. Ως αποτέλεσμα, παρά τα πολλά της επίπεδα και την αξιόλογη ερμηνεία του Κράνταπ, δεν πρόσφερε κάτι παραπάνω στην καριέρα του πρωταγωνιστή της.

Αντονι Πέρκινς
Πότε: 1960
Πού: Ψυχώ [Αλφρεντ Χίτσκοκ]

Ο ρόλος: Ο σχιζοφρενής Νόρμαν Μπέιτς μεταμορφώνεται στην πεθαμένη μητέρα του και δολοφονεί.

Πώς: Μια ρόμπα, μια περούκα και μια θολή εικόνα του Πέρκινς ως ηλικιωμένη. Ωστόσο, μητέρα, ουσιαστικά, δεν υπήρχε! Για να διαφυλάξει το μυστικό, ο Χίτσκοκ είχε διαρρεύσει πριν από τα γυρίσματα ότι για τον ρόλο της μάνας σκεφτόταν την Ελεν Χέις. Πολλές ηθοποιοί παραπλανήθηκαν κι έκαναν αίτηση για οντισιόν.

Ιστορική ατάκα: «Η καλύτερη φίλη ενός αγοριού είναι η μητέρα του» (Σλόγκαν της ταινίας).

Αντιδράσεις: Η λέξη «τραβεστί» που χρησιμοποιήθηκε για τον Νόρμαν Μπέιτς κινδύνεψε να λογοκριθεί ως «χυδαία»,μέχρι που αποδείχτηκε πως ήταν ψυχιατρικός όρος.

Ειρωνεία: Ο Πέρκινς ήταν αμφιφυλόφιλος και πέθανε από AIDS, το οποίο φημολογείται πως κόλλησε την εποχή που γύριζε το Ψυχώ 3 (1986).

Ανταμοιβή: Η ερμηνεία του έχει ψηφιστεί ως μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Ομως, ο εμβληματικός αυτός ρόλος πιθανώς λειτούργησε ως τροχοπέδη στην υπόλοιπη καριέρα του.

Ντάστιν Χόφμαν
Πότε: 1982
Πού: Τούτσι [Σίντνεϊ Πόλακ]

Ο ρόλος: Ο άνεργος ηθοποιός Μάικλ Ντόρσι μεταμορφώνεται σε Ντόροθι Μάικλς για να βρει δουλειά σε σαπουνόπερα.

Πώς: Ο Ντάστιν Χόφμαν εκπαιδεύτηκε στον ρόλο της Ντόροθι από τη γνωστή τραβεστί Χόλι Γούντλον. Για να βγάλει τη φωνή της βοηθήθηκε από τη Μέριλ Στριπ. Τα δίδυμα «προσόντα» της Ντόροθι αγοράστηκαν για $175 το ένα από ένα μαγαζί με προσθετικά στήθη, ειδικό για όσες είχαν κάνει μαστεκτομή. Η ηρωίδα φορούσε γυαλιά για να κρύβεται η μύτη του ηθοποιού και να ενισχύεται η θηλυκότητά της.

Ιστορική ατάκα: «Ημουν καλύτερος άντρας για σένα όταν ήμουν γυναίκα, απ ό,τι υπήρξα ποτέ απέναντι σε μια γυναίκα ως άντρας», λέει ο Μάικλ στην αγαπημένη του Τζούλι (Τζέσικα Λανγκ) μετά την αποκάλυψη του πραγματικού φύλου του.

Ανταμοιβή: Ο Χόφμαν προτάθηκε για Οσκαρ Α Ανδρικού.

Η ειρωνεία; Είχε επιλέξει το Τούτσι αντί για το Γκάντι κι έχασε το αγαλματάκι από τον Μπεν Κίνγκσλεϊ, που έπαιξε τον Γκάντι.

Εντι Μέρφι
Πότε: 1996
Πού: Δάσκαλος για κλάματα [Τομ Σάντιακ]

Οι ρόλοι: ο Μέρφι μεταμορφώνεται σε έναν καθηγητή θωρηκτό, τον Σέρμαν Κλαμπ (και στον άλλο του εαυτό, έναν γοητευτικό αλαζόνα), ενώ ταυτόχρονα υποδύεται ολόκληρη την οικογένεια του καθηγητή, συμπεριλαμβανομένων της μαμάς του και της γιαγιάς του.

Πώς: Για τη μεταμόρφωσή του σε υπέρβαρη φάνκι γιαγιά και εξίσου πληθωρική και καλόκαρδη μαμά, ο Μέρφι χρησιμοποίησε, εκτός από το αστείρευτο ταλέντο του, ψηφιακά εφέ, προσθετικά μέρη, περούκες και βεβαίως εκπληκτικό μακιγιάζ διά χειρός του μετρ Ρικ Μπέικερ και του Ντέιβιντ Λίροϊ Αντερσον.

Ατάκα που ξεχωρίζει: «Σας είπα, μη μου δίνετε πουρέ. Ο πουρές μου φέρνει αέρια!» (γιαγιά Κλαμπ).

Ανταμοιβή: Το μακιγιάζ κέρδισε Οσκαρ αλλά ο Μέρφι δεν προτάθηκε, παρόλο που υποδύθηκε επτά χαρακτήρες συνολικά (η δε γιαγιά ήταν «όλα τα λεφτά»). Κέρδισε, όμως, την ανανεωμένη εκτίμηση κοινού και κριτικών και μια γερή ένεση στην καριέρα του, που πριν από τον Δάσκαλο για κλάματα κλυδωνιζόταν επικίνδυνα.

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-06-19 09:25:58

    Διαβάστε επίσης

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival γράφει ιστορία! Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival γράφει ιστορία! Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival πλησιάζει και για πρώτη ανακοίνωση έχουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό! Την ιστορική, πρώτη κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με την 'Ηλέκτρα' του Μιχάλη Κακογιάννη. 30 Ιουνίου 2018 | Είσοδος Ελεύθερη.

    Art Night Athens + «Ο Φίλος μου κι Εγώ»: To Athens Open Air επιστρέφει για μία ακόμη προβολή!

    Art Night Athens + «Ο Φίλος μου κι Εγώ»: To Athens Open Air επιστρέφει για μία ακόμη προβολή!

    Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, oι atenistas καλούν τους Αθηναίους να περιπλανηθούν στην πόλη από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και να ανακαλύψουν διαφορετικές εκφράσεις της σε πλήθος οργανισμών τέχνης και πολιτισμού.

    Η «Νύχτα του Δαίμονα» στο Άλσος Πετραλώνων κλείνει το φετινό Athens Open Air Film Festival

    Η «Νύχτα του Δαίμονα» στο Άλσος Πετραλώνων κλείνει το φετινό Athens Open Air Film Festival

    Ο αδιαφιλονίκητος μαέστρος του υπαινικτικού τρόμου στο σινεμά, υπεύθυνος για το 'Cat People' και το 'Περπάτησα με ένα Ζόμπι', παραδίδει εδώ ένα από τα αριστουργήματά του, αντλώντας μεγάλες ανατριχίλες.

    1 Σεπτεμβρίου 2017 - «Night of the Demon», Άλσος Πετραλώνων

    1 Σεπτεμβρίου 2017 - «Night of the Demon», Άλσος Πετραλώνων

    Με διάθεση δαιμονική το 7ο Athens Open Air Film Festival αποχαιρέτησε την καλοκαιρινή Αθήνα, στα Πετράλωνα! Η τελευταία μας προβολή, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο νοσταλγία και ανεξερεύνητες κινηματογραφικές λάμψεις, πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Άλσος Πετραλώνων (στο γήπεδο του μπάσκετ) με την κλασική ταινία τρόμου 'Η Νύχτα του Δαίμονα' ('Νight of the demon', 1957) του Ζακ Τουρνέρ.

    25 Αυγούστου - «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης», Δ. Αρεοπαγίτου

    25 Αυγούστου - «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης», Δ. Αρεοπαγίτου

    Το αριστουργηματικό 'Φιλί της Γυναίκας Αράχνης' ('Kiss of the Spider Woman', 1985) του Έκτορ Μπαμπένκο προβλήθηκε στον Πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου και για μια ακόμη φορά οι πιστοί του 7ου AOAFF έπιασαν θέσεις και πεζούλια από νωρίς γεμίζοντας την μικρή πλατεία, κάνοντας παρέα με τον Γουίλιαμ Χαρτ και τον Ραούλ Τζούλια κάτω από την Ακρόπολη

    Το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» θα δοθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    Το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» θα δοθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    Γραμμένο το 1976 από τον εκπατρισμένο Αργεντινό λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ, το 'Φιλί της Γυναίκας Αράχνης' θριάμβευσε στις Κάννες και κέρδισε 4 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, από τα οποία ο Γουίλιαμ Χαρτ κατέληξε με ένα χρυσό αγαλματάκι που του ανήκε δικαιωματικά.