aoaff

Γαϊδουροτόμαρο (Peau d' Ane, 1970)

Πότε: Πέμπτη 16 Ιουλίου | 21:30 
Πού: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6, Αθήνα) | Είσοδος Ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ζακ Ντεμί
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Ντελφίν Σερίνγκ, Ζακ Περέν, Ζαν Μαρέ
Διάρκεια: 89'
Έτος παραγωγής: 1970 

Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Σαρλ Περό μάζεψε ένα μεγάλο σύνολο από λαϊκούς μύθους που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά και τους κατέγραψε, διατηρώντας ως σήμερα πια τον τίτλο του πατέρα του παραμυθιού όπως το γνωρίζουμε στη γραπτή μορφή του. Η Ντίσνεϊ μπορεί να άρπαξε από τα παραμύθια του ιστορίες σαν τη «Σταχτοπούτα» και την «Ωραία Κοιμωμένη», όμως ποτέ δεν θα τολμούσε να ασχοληθεί με τη «Βασιλοπούλα με το Γαϊδουροτόμαρο», που παρά την ωραιοποιημένη εκδοχή του Περό διατηρούσε στον πυρήνα της ένα θέμα ταμπού. Αυτό του βασιλιά που θέλει να παντρευτεί την κόρη του. 

Επηρεασμένος από ένα ταξίδι του στο Λος Άντζελες (όπου γύρισε το «Model Shop») και την εκεί αναδυόμενη χίπικη κουλτούρα, ο Ζακ Ντεμί είδε στο περιεχόμενο της ιστορίας την ευκαιρία για μια ξεχωριστή φαντασμαγορία, ένα φιλμ-όνειρο που κανείς δε θα ήθελε να τελειώσει ποτέ. Με βασιλιά τον Ζαν Μαρέ και κόρη την Κατρίν Ντενέβ, ο Ντεμί πήγε σε νέο επίπεδο την έννοια της κινηματογραφικής υπερβολής με τα απίθανα κοστούμια, τα ειδικά εφέ της εποχής, το τραγούδι υπό τους ήχους του Μισέλ Λεγκράν και τα ουράνια τόξα να δημιουργούν όχι μόνο ένα χρωματικό πανηγύρι αλλά να αποτελούν εργαλεία μιας αμφίσημης αφήγησης.  

Αυτό που πέτυχε ήταν να οπτικοποιήσει έναν λαϊκό μύθο με τρόπο που θα μπορούσαν να τον δουν στο σινεμά οι γονείς με τα παιδιά και ο καθένας να μείνει ικανοποιημένος για εντελώς διαφορετικούς λόγους, κάτι που φάνηκε και στην εισπρακτική υποδοχή που επιφύλαξε το γαλλικό κοινό στην ταινία, αναγορεύοντάς την στην πιο πετυχημένη του σκηνοθέτη. Παραμένει, όμως, ως σήμερα και ένα μοναδικό υπερθέαμα, φτιαγμένο για να ιδωθεί στη μεγάλη οθόνη. Τάσος Μελεμενίδης

Προβολή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι: 

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Η διανομή των δελτίων για τις προβολές των 21.30 θα ξεκινά στις 19:30 και των 21.00 στις 19.00, μέχρι εξαντλήσεώς τους.  

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-18 14:10:15

  Διαβάστε επίσης

  Έξαψη (Body Heat, 1981)

  Έξαψη (Body Heat, 1981)

  Πότε: Παρασκευή 10 Ιουλίου | 21:15 & 23.30 (επαναληπτική προβολή) Πού: Σινέ Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Αθήνα) | Είσοδος Ελεύθερη

  Ο Μιλού τον Μάη (Milou en Mai, 1990)

  Ο Μιλού τον Μάη (Milou en Mai, 1990)

  Πότε: Τρίτη 14 Ιουλίου | 21:00 Πού: Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι) | Είσοδος Ελεύθερη

  Ρεβέκκα (Rebecca, 1940)

  Ρεβέκκα (Rebecca, 1940)

  Πότε: Παρασκευή 17 Ιουλίου | 21:30 Πού: Ναός Ολυμπίου Διός | Είσοδος Ελεύθερη

  Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950)

  Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950)

  Πότε: Τετάρτη 22 Ιουλίου | 21:30 Πού: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) | Είσοδος Ελεύθερη

  Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (The Good, the Bad and the Ugly, 1966)

  Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (The Good, the Bad and the Ugly, 1966)

  Πότε: Σάββατο 25 Ιουλίου | 21:30 Πού: Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηρίου 137, Αθήνα) | Είσοδος Ελεύθερη