aoaff
 

Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950)

Πότε: Τετάρτη 22 Ιουλίου | 21:30 
Πού: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) | Είσοδος Ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς 
Πρωταγωνιστούν: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ, Θέλμα Ρίτερ, Μέριλιν Μονρό 
Έτος παραγωγής: 1950 
Διάρκεια: 138' 

Η κορυφή. Του σινεμά για το σινεμά. Της αναγωγής του κουτσομπολιού σε μεγάλη τέχνη.  Της καταγραφής της απόστασης της σταρ (Μπέτι Ντέιβις) από την κοινή διασημότητα (Αν Μπάξτερ). Του σαρκασμού της μικρότητας της μαρκίζας, της απατηλής λάμψης της ματαιοδοξίας. Της αποθέωσης της παροδικότητας του θεάματος αλλά και των ξύλινων ποδιών της αμοραλιστικής κοινωνικής αναρρίχησης. 

Όμως τελικά και το ιστορικό έργο-διασημότητα. Των 6 Όσκαρ (τα δύο στον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Μάνκιεβιτς) από 14 ολόκληρες υποψηφιότητες (αν ζητούσες τεκμήριο πληρότητας), του ρεκόρ των γυναικείων υποψηφιοτήτων για το ίδιο έργο (4!), της ραδιενεργού κριτικής στο Χόλιγουντ.  

Δια μέσω ενός ασύλληπτου ρεσιτάλ ατάκας -από Τζορτζ Σάντερς και Μπέτι Ντέιβις- αυτό το σχεδόν αδιάφορο για το περίφημο «κοινό γούστο» σοφιστικέ αριστούργημα πάνω στην ηλικία και τη γυναικεία ψυχοσύνθεση αποτυπώνει την στιγμή που η βιομηχανία κατάλαβε τον εαυτό της. Αντιλαμβανόμενη ότι εντός της η γιγαντωμένη μικροπρέπεια δεν είναι μεγαλοπρέπεια αλλά απλά το γρανάζι που κινεί τους μηχανισμούς της, πείστηκε (Μάνκιεβιτς θέλοντος κι επιτρέποντος) ότι έπρεπε να βγει από την δική της ντουλάπα και να αποκαλύψει την μικρότητα των ενίοτε μεγάλων της. Δεν άλλαξε φυσικά τίποτε με αυτό, η ανθρώπινη φύση μπορεί να περιγραφεί αλλά μάλλον όχι να προοδεύσει. Όμως η περιγραφή αυτή, ακόμα κι αν σου βγάζει μια απόλαυση που πηγάζει από μια δική σου επιβεβαίωση ανωτερότητας, δεν χορταίνεται. Επετειακή προβολή με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας. Ηλίας Δημόπουλος

Επετειακή προβολή για τα 70 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την προσέλευση του κοινού στις προβολές

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών μας στις προβολές, σας ενημερώνουμε ότι: 

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Η διανομή των δελτίων για τις προβολές των 21.30 θα ξεκινά στις 19:30 και των 21.00 στις 19.00, μέχρι εξαντλήσεώς τους.  

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά. 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-18 14:11:21