aoaff
 

Πιστεύετε στα φαντάσματα; Η κληρονομιά τρόμου του «Στοιχειωμένου Πύργου»

Δεν είναι μόνο το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ που μέσα στα χρόνια τοποθετούσε συνεχώς την ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ ανάμεσα στις καλύτερες δημιουργίες τρόμου που έγιναν ποτέ. Μάθετε παρακάτω ποιοι είναι οι υπόλοιποι θαυμαστές της.

Μπορεί στις μέρες μας να μοιάζει άξιο απορίας, όμως χρειάστηκαν χρόνια μέχρι ο θρυλικός πλέον «Στοιχειωμένος Πύργος» («The Haunting») να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στις κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές. Φαίνεται ότι, με εξαίρεση κάποιους διορατικούς κριτικούς οι οποίοι διέκριναν εξαρχής την σπουδαιότητά του, το φιλμ έπεσε στην εποχή του θύμα μιας γενικότερης απαξίωσης απέναντι στο σινεμά τρόμου. Πολλοί δεν δέχτηκαν επίσης ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Γουέστ Σάιντ Στόρι» (και αργότερα του «Η Μελωδία της Ευτυχίας»!)  επέλεγε να καταπιαστεί με ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης.

Όταν όμως άρχισε να εκτιμάται πραγματικά, η δημιουργία του Ρόμπερτ Γουάιζ απέκτησε πολλούς και επώνυμους θαυμαστές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, ο τραγουδιστής Άλις Κούπερ, οι σκηνοθέτες Γουές Κρέιβεν («Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες») και Νιλ Μάρσαλ («Η Κάθοδος»), οι συντάκτες των εφημερίδων Telegraph και Guardian, τα περιοδικά Empire, Time Out, Sight & Sound, εγκυκλοπαίδειες και βιβλία αφιερωμένα στον φιλμικό τρόμο και αμέτρητες ιστοσελίδες, λατρευτικά προσκολλημένες στο φιλμ και στην εξονυχιστική ανάλυσή του.

Ορκισμένος οπαδός του «Στοιχειωμένου Πύργου» έχει δηλώσει και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, προχωρώντας μάλιστα να ισχυριστεί ότι αποτελεί την καλύτερη δημιουργία τρόμου που έγινε ποτέ, ενώ παρόμοιο ενθουσιασμό συμμερίστηκε πριν μερικά χρόνια και ο Μάρτιν Σκορσέζε, τοποθετώντας το φιλμ στην πρώτη θέση μιας προσωπικής του λίστας με τις 11 πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών. Αν κάτι έχει αληθινή σημασία, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι πενήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, και χάρη στον δικό του υπαινικτικό και πυκνά ατμοσφαιρικό τρόπο, το «The Haunting» εξακολουθεί να υποβάλλει, να τρομοκρατεί και να συνεπαίρνει.«Μέσα στη νύχτα,μέσα στο σκοτάδι». Για πάντα. 

Απόψε, Παρασκευή και 13(!), το Athens Open Air Film Festival σας περιμένει στο Άλσος Πετραλώνων στις 23:00 για την προβολή του «Στοιχειωμένου Πύργου» του Ρόμπερτ Γουάιζ.  Με την υποστήριξη του British Council στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη Μεγάλη Οθόνη». 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-13 09:11:47