aoaff
 

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν 1η Ιουνίου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον πολιτισμό διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, την έναρξη εργασιών των θερινών κινηματογράφων για 1η Ιουνίου.

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στις τέχνες και τον πολιτισμό ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ορίζοντας το άνοιγμα των θερινών σινεμά την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας στο 40%, σύσταση χρήσης αντισηπτικού διαλύματος και μάσκας, ειδικούς κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου - εξόδου του κοινού.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών στο οποίο θα ενταχθούν όσοι έχουν ΚΑΔ στο χώρο του πολιτισμού.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, με τήρηση των αποστάσεων 1,5 μέτρου, σύσταση χρήσης μάσκας, αντισηπτικού διαλύματος και ελεγχόμενη ροή ατόμων ανά ώρα. Τα μουσεία ανοίγουν ξανά στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους από 15 Ιουλίου. 

Σε ερώτηση σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Υπουργός ανέφερε πως είναι το μοναδικό που μπορεί να ορίσει το Υπουργείο και πως κάθε άλλο Φεστιβαλ έγκειται στην ευθύνη του διοργανωτή, ο οποίος καλείται να το πραγματοποιήσει σεβόμενος τις υγειονομικές οδηγίες. Το προσωπικό ασφάλειας και ταξιθεσίας για το δημόσιο αποτελεί υποχρέωση, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αυτορυθμιστεί.

Για του δικαιούχους των 800 ευρώ αποσαφηνίστηκε πως είναι όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις που έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο (από 1/3/2020 έως 20/3/2020) και ανακοινώθηκε αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα

- απο τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

- δικαιούχοι αναδρομικά είναι όσων οι συμβάσεις έληξαν απο 1/3 έως 20/3

- εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε απο 15/2 έως 29/2 μετά απο δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

- εντάσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότη απο 15/3 έως 20/4 και είχαν κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Αυτοί θα λάβουν τα 800 ευρώ το διήμερο 14 και 15 Μαϊου.

- τα 800 ευρώ θα λάβουν επίσης όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά.

- εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

- η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

Στην ανακοίνωση Αναπτυξιακών δράσεων έγινε λόγος για την Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών με την αμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking) και τη διάθεση πακέτου 15 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων κ.α. (ανακοινομένο ήδη από 2 Απριλίου).

Σχετικά με τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ανακοινώθηκε πως μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου με υποχρεωτική τήρηση των αποστάσεων. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1 θα πρέπει να γίνονται πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος, ενώ συστήνεται προστατευτική μη ιατρική μάσκα στους καλλιτέχνες και εργαζόμενους, χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες), με ειδικούς κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Με σύνθημα το Ενεργός πολιτισμός, με ασφάλεια, το Υπουργείο κάνει σαφές πως όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, οπότε είναι πιθανό τα νέα στοιχεία να αναπροσαρμόζουν και το παραπάνω χρονοδιάγραμμα.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-07 15:36:15