aoaff

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν 1η Ιουνίου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον πολιτισμό διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, την έναρξη εργασιών των θερινών κινηματογράφων για 1η Ιουνίου.

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στις τέχνες και τον πολιτισμό ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ορίζοντας το άνοιγμα των θερινών σινεμά την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας στο 40%, σύσταση χρήσης αντισηπτικού διαλύματος και μάσκας, ειδικούς κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου - εξόδου του κοινού.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών στο οποίο θα ενταχθούν όσοι έχουν ΚΑΔ στο χώρο του πολιτισμού.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, με τήρηση των αποστάσεων 1,5 μέτρου, σύσταση χρήσης μάσκας, αντισηπτικού διαλύματος και ελεγχόμενη ροή ατόμων ανά ώρα. Τα μουσεία ανοίγουν ξανά στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους από 15 Ιουλίου. 

Σε ερώτηση σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Υπουργός ανέφερε πως είναι το μοναδικό που μπορεί να ορίσει το Υπουργείο και πως κάθε άλλο Φεστιβαλ έγκειται στην ευθύνη του διοργανωτή, ο οποίος καλείται να το πραγματοποιήσει σεβόμενος τις υγειονομικές οδηγίες. Το προσωπικό ασφάλειας και ταξιθεσίας για το δημόσιο αποτελεί υποχρέωση, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αυτορυθμιστεί.

Για του δικαιούχους των 800 ευρώ αποσαφηνίστηκε πως είναι όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις που έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο (από 1/3/2020 έως 20/3/2020) και ανακοινώθηκε αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα

- απο τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

- δικαιούχοι αναδρομικά είναι όσων οι συμβάσεις έληξαν απο 1/3 έως 20/3

- εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε απο 15/2 έως 29/2 μετά απο δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

- εντάσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότη απο 15/3 έως 20/4 και είχαν κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Αυτοί θα λάβουν τα 800 ευρώ το διήμερο 14 και 15 Μαϊου.

- τα 800 ευρώ θα λάβουν επίσης όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά.

- εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

- η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

Στην ανακοίνωση Αναπτυξιακών δράσεων έγινε λόγος για την Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών με την αμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking) και τη διάθεση πακέτου 15 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων κ.α. (ανακοινομένο ήδη από 2 Απριλίου).

Σχετικά με τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ανακοινώθηκε πως μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου με υποχρεωτική τήρηση των αποστάσεων. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1 θα πρέπει να γίνονται πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος, ενώ συστήνεται προστατευτική μη ιατρική μάσκα στους καλλιτέχνες και εργαζόμενους, χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες), με ειδικούς κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Με σύνθημα το Ενεργός πολιτισμός, με ασφάλεια, το Υπουργείο κάνει σαφές πως όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, οπότε είναι πιθανό τα νέα στοιχεία να αναπροσαρμόζουν και το παραπάνω χρονοδιάγραμμα.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-05-07 15:36:15

  Διαβάστε επίσης

  Επιστρέψαμε! Απόψε το 10ο AOAFF παρουσιάζει την «Ανατομία ενός Εγκλήματος» στο Σινέ Ριβιέρα

  Επιστρέψαμε! Απόψε το 10ο AOAFF παρουσιάζει την «Ανατομία ενός Εγκλήματος» στο Σινέ Ριβιέρα

  Το 10ο Athens Open Air Film Festival επιστρέφει την Τρίτη 18 Αυγούστου με ένα από τα κορυφαία δικαστικά δράματα όλων των εποχών, την 'Ανατομία Ενός Εγκλήματος' του Ότο Πρέμινγκερ στο Σινέ Ριβιέρα.

  Προβολή που δεν χάνεται! Το 10ο AOAFF παρουσιάζει το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» στην Ακαδημία Πλάτωνος

  Προβολή που δεν χάνεται! Το 10ο AOAFF παρουσιάζει το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» στην Ακαδημία Πλάτωνος

  Το κινηματογραφικό επίτευγμα του Σέρτζιο Λεόνε με την θρυλική μουσική του μέγιστου Ένιο Μορικόνε σε μία μοναδική προβολή στην Ακαδημία Πλάτωνος! Το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 21:30, το 10ο Athens Open Air Film Festival σας προ(σ)καλεί σε μία κινηματογραφική αναμέτρηση με το αριστούργημα 'Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος'. Είσοδος Ελεύθερη.

  Το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει το «Όλα για την Εύα» στο Βυζαντινό Μουσείο

  Το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει το «Όλα για την Εύα» στο Βυζαντινό Μουσείο

  'Δέστε τις ζώνες σας, θα έχουμε βραδιά με αναταράξεις!'. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει το 'Όλα για την Εύα', την ταινία των 6 Όσκαρ (και των 14 υποψηφιοτήτων!) στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

  Η αριστουργηματική «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον Ναό του Ολυμπίου Διός

  Η αριστουργηματική «Ρεβέκκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον Ναό του Ολυμπίου Διός

  Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει την βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 'Ρεβέκκα' του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον πιο μαγευτικό χώρο της Αθήνας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

  Μία προβολή αφιερωμένη στον Μισέλ Πικολί! Απόψε ο «Μιλού τον Μάη» στην ταράτσα του Άνεσις

  Μία προβολή αφιερωμένη στον Μισέλ Πικολί! Απόψε ο «Μιλού τον Μάη» στην ταράτσα του Άνεσις

  Το 10ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει τον 'Μιλού τον Μάη' του Λουί Μαλ, μια εκλεπτυσμένη φαρσοκωμωδία για το τέλος μιας εποχής με την θαυμάσια πρωταγωνιστική ερμηνεία του Μισέλ Πικολί. Προβολή αφιερωμένη στον σπουδαίο, εκλιπόντα ηθοποιό, που πραγματοποιείται με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

  Παράλληλη προβολή του «Γαϊδουροτόμαρου» του Ζακ Ντεμί σε Λαΐς και Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

  Παράλληλη προβολή του «Γαϊδουροτόμαρου» του Ζακ Ντεμί σε Λαΐς και Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

  To 10o Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το 4ο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, παρουσιάζουν το παραμυθένιο 'Γαϊδουροτόμαρο' (Peau d'âne, 1970) του Ζακ Ντεμί σε δυο χώρους (θερινό σινεμά Λαΐς και Κήπος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών) την Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 21:15