aoaff
 

Πάμε Drive-In! Το 10ο AOAFF παρουσιάζει το «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας στον Λυκαβηττό

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στις 21:30, ανεβαίνουμε στον Λυκαβηττό για να δροσιστούμε με μια σπέσιαλ drive-in προβολή του «AMERICAN GRAFFITI», μιας από τις καλύτερες (και πιο επιτυχημένες εισπρακτικά) ταινίες της δεκαετίας του '70. Την προβολή συνδιοργανώνει το 10ο Athens Open Air Film Festival με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών

Χάρισον Φορντ, Ρον Χάουαρντ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, όλοι ξεκίνησαν από εδώ: Από τον νοσταλγικό, υπέροχα καλοκαιρινό και πέρα για πέρα απολαυστικό φόρο τιμής του Τζορτζ Λούκας στα sixties, το ροκ εντ ρολ και τη νιότη.

«AMERICAN GRAFFITI» (1973)
Σκηνοθεσία:
 Τζορτζ Λούκας
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ρον Χάουαρντ, Πολ Λε Ματ, Κάντι Κλαρκ, Χάρισον Φορντ
Έτος παραγωγής: 1973 
Διάρκεια: 110'

Πριν ταξιδέψει στον μακρινό γαλαξία του «Star Wars», ο Τζορτζ Λούκας έστρεψε την κάμερά του σε κάτι μικρότερο, αλλά ουσιώδες. Το «American Graffiti» σε παραγωγή του κολλητού του Φράνσις Φορντ Κόπολα συλλαμβάνει το ανέμελο πνεύμα του 1962 με ένα χαμηλό προϋπολογισμό 750 χιλιάδων δολαρίων και αποτελεί τη γλυκόπικρη καρτ-ποστάλ της Αμερικής, λίγο πριν την οικονομική και κοινωνική λοξοδρόμηση. Στα επόμενα δυο χρόνια, η χώρα θα έμπαινε στον πόλεμο του Βιετνάμ και ο πρόεδρος Τζον Κένεντι θα έπεφτε θύμα δολοφονίας.  

Σαν ένα εθιστικό ροκ εν ρολ τραγούδι, το «American Graffiti» στοιχειοθετεί την εφηβική αθωότητα και τη νεανική ορμή μιας παρέας λίγο πριν την ενηλικίωση, τη χρονική στιγμή που έρχεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα των επιλογών που την ορίζουν. Τα ντράιβ-ιν, τα φωτισμένα με παστέλ neon χρώματα εστιατόρια, οι σερβιτόρες με πατίνια και οι σχολικοί χοροί δεν προετοιμάζουν τελικά ένα αισιόδοξο μέλλον, αλλά τοποθετούν αναπόδραστα μία νοσταλγική τελεία. Το πλήθος των χαρακτήρων χάνει το δίχτυ ασφαλείας των κωμικών στιγμών και του βεβιασμένου κεφιού. Στο φινάλε όλοι οφείλουν να μεγαλώσουν και η εποχή της αθωότητας φτάνει στο αμετάκλητο τέλος της.

Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, ο Λούκας κλείνει τον ορισμό του ξένοιαστου, γλυκόπικρου και νοσταλγικού φιλμ σε έναν υπέροχο ύμνο στη νιότη. Δυναμιτίζει την οθόνη με ένα αφοπλιστικό, τριπλά πλατινένιο σάουντρακ με τις υπογραφές των The Beach Boys, Τσακ Μπέρι, The Platters και χαρίζει στο κοινό λαμπερά «νεανικά συνθήματα» ενός εκλεκτού επιτελείου μελλοντικών πρωταγωνιστών (Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Χάρισον Φορντ, Ρον Χάουαρντ, Κάθλιν Κουίνλαν). Πάνος Γκένας

Προβολή με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Την ταινία μάς παραχωρεί η Tulip Entertainment. 

INFO
Οι δωρεάν διαθέσιμες θέσεις των αυτοκινήτων για την drive-in προβολή έχουν εξαντληθεί. Παραμένουν ελάχιστες θέσεις για μοτοσικλέτα (μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα για μοτοσικλέτα εδώ: https://forms.gle/TZ8VVCywuCNfAB838). Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση!



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-30 14:54:14