aoaff
 

Η αυλή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μας οδηγεί στο «Πέρασμα στην Ινδία»

Το θεσπέσιο κύκνειο άσμα του Ντέιβιντ Λιν («Ο Λόρενς της Αραβίας», «Δρ. Ζιβάγκο») που συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες και δύο νίκες στα Όσκαρ (Β' Γυναικείος ρόλος για την υπέροχη Πέγκι Άσκροφτ και Καλύτερη Μουσική για τις αριστοκρατικές παρτιτούρες του Μορίς Ζαρ), αφήνοντας παρακαταθήκη ένα από τα τελευταία γνήσια μεγαλειώδη φιλμ στην ιστορία του σινεμά.

Πότε: Tετάρτη 23 Αυγούστου| 21:00
Που: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | Είσοδος Ελεύθερη

Χρειάστηκαν 14 χρόνια και η ξαφνική απήχηση που άρχισαν να γνωρίζουν στον κινηματογράφο ταινίες όπως το «Γκάντι» ή το «Κάψα και Σκόνη» για να επιστρέψει στη σκηνοθεσία ο Ντέιβιντ Λιν («Ο Λόρενς της Αραβίας», «Δρ. Ζιβάγκο»), μετά την αποκαρδιωτική εισπρακτική υποδοχή που συνάντησε το 1970, με την «Κόρη του Ράιαν». Για το κύκνειο, όπως έμελλε, άσμα του ο καταξιωμένος Βρετανός δημιουργός αναμετρήθηκε με έναν πραγματικό λογοτεχνικό ογκόλιθο· ένα οριακά μη κινηματογραφίσιμο μυθιστόρημα του Ε.Μ. Φόρστερ πάνω στις πολλαπλές ανισότητες και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η πλοκή του οποίου προοικονομεί τις εξελίξεις στην Ινδία και το τέλος της αποικιοκρατίας.

Ο Λιν, όπως κι ο Φόρστερ στο βιβλίο του, βλέπει πέρα από το φολκλόρ και τις προκαταλήψεις των Ινδών, βαθύτερα ακόμα κι απ' την υποκρισία των αποίκων, εξιστορώντας τη δραματική κατάληξη που θα έχει το ταξίδι μιας ηλικιωμένης Αγγλίδας, παρέα με τη μνηστή του γιου της, στην ινδική πόλη Τσαντραπόρ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, και ο τρόπος με τον οποίο οι δυο γυναίκες θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας οδυνηρής υπόθεσης βιασμού. Μένοντας πιστός στο γράμμα και, όπου είναι δυνατόν, το πνεύμα του βιβλίου, ο σκηνοθέτης πετυχαίνει σύμφωνα με τους σύγχρονούς του μια από τις καλύτερες διασκευές που γνώρισε η κλασική λογοτεχνία στον κινηματογράφο.

Παράλληλα, στολίζει το απολαυστικά παλιομοδίτικο και μεγαλεπήβολα επικό «Πέρασμα στην Ινδία» με εξωτικά κάδρα μεγάλης κλίμακας, αλλά και απαράμιλλης ομορφιάς, συγκεντρώνοντας 11 υποψηφιότητες και δύο νίκες (Β' Γυναικείος ρόλος για την υπέροχη Πέγκι Άσκροφτ και Καλύτερη Μουσική για τις αριστοκρατικές παρτιτούρες του Μορίς Ζαρ) στα Όσκαρ και αφήνοντας παρακαταθήκη ένα από τα τελευταία γνήσια μεγαλειώδη φιλμ στην ιστορία του σινεμά- ιδανική κατακλείδα στην καριέρα ενός τελειομανούς σκηνοθέτη ο οποίος τόλμησε να απλώσει μεγαλύτερο καμβά από κάθε άλλον για τις βαθιά ανθρώπινες ιστορίες του.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν
Πρωταγωνιστούν: Βίκτορ Μπανερτζί, Πέγκι Ασκροφτ, Τζούντι Ντέιβις, Aλεκ Γκίνες
Διάρκεια: 164'

Yποστήριξη:

Το 7ο Athens Open Air Film Festival, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Χορηγός: Strongbow, ο μηλίτης στα καλύτερά του!

Η προβολή της ταινίας είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ. 

 

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-08-22 10:59:18

    Διαβάστε επίσης

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival γράφει ιστορία! Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival γράφει ιστορία! Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

    Το 8ο Athens Open Air Film Festival πλησιάζει και για πρώτη ανακοίνωση έχουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό! Την ιστορική, πρώτη κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με την 'Ηλέκτρα' του Μιχάλη Κακογιάννη. 30 Ιουνίου 2018 | Είσοδος Ελεύθερη.

    Art Night Athens + «Ο Φίλος μου κι Εγώ»: To Athens Open Air επιστρέφει για μία ακόμη προβολή!

    Art Night Athens + «Ο Φίλος μου κι Εγώ»: To Athens Open Air επιστρέφει για μία ακόμη προβολή!

    Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, oι atenistas καλούν τους Αθηναίους να περιπλανηθούν στην πόλη από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και να ανακαλύψουν διαφορετικές εκφράσεις της σε πλήθος οργανισμών τέχνης και πολιτισμού.

    Η «Νύχτα του Δαίμονα» στο Άλσος Πετραλώνων κλείνει το φετινό Athens Open Air Film Festival

    Η «Νύχτα του Δαίμονα» στο Άλσος Πετραλώνων κλείνει το φετινό Athens Open Air Film Festival

    Ο αδιαφιλονίκητος μαέστρος του υπαινικτικού τρόμου στο σινεμά, υπεύθυνος για το 'Cat People' και το 'Περπάτησα με ένα Ζόμπι', παραδίδει εδώ ένα από τα αριστουργήματά του, αντλώντας μεγάλες ανατριχίλες.

    1 Σεπτεμβρίου 2017 - «Night of the Demon», Άλσος Πετραλώνων

    1 Σεπτεμβρίου 2017 - «Night of the Demon», Άλσος Πετραλώνων

    Με διάθεση δαιμονική το 7ο Athens Open Air Film Festival αποχαιρέτησε την καλοκαιρινή Αθήνα, στα Πετράλωνα! Η τελευταία μας προβολή, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο νοσταλγία και ανεξερεύνητες κινηματογραφικές λάμψεις, πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Άλσος Πετραλώνων (στο γήπεδο του μπάσκετ) με την κλασική ταινία τρόμου 'Η Νύχτα του Δαίμονα' ('Νight of the demon', 1957) του Ζακ Τουρνέρ.

    25 Αυγούστου - «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης», Δ. Αρεοπαγίτου

    25 Αυγούστου - «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης», Δ. Αρεοπαγίτου

    Το αριστουργηματικό 'Φιλί της Γυναίκας Αράχνης' ('Kiss of the Spider Woman', 1985) του Έκτορ Μπαμπένκο προβλήθηκε στον Πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου και για μια ακόμη φορά οι πιστοί του 7ου AOAFF έπιασαν θέσεις και πεζούλια από νωρίς γεμίζοντας την μικρή πλατεία, κάνοντας παρέα με τον Γουίλιαμ Χαρτ και τον Ραούλ Τζούλια κάτω από την Ακρόπολη

    Το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» θα δοθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    Το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» θα δοθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    Γραμμένο το 1976 από τον εκπατρισμένο Αργεντινό λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ, το 'Φιλί της Γυναίκας Αράχνης' θριάμβευσε στις Κάννες και κέρδισε 4 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, από τα οποία ο Γουίλιαμ Χαρτ κατέληξε με ένα χρυσό αγαλματάκι που του ανήκε δικαιωματικά.