aoaff
 

15 Ιουλίου 2018 - «Ο Τελευταίος Πειρασμός», Πειραιώς 260

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, ιστορική προβολή της ταινίας «Ο Τελευταίος Πειρασμός», του Μάρτιν Σκορσέζε από το 8ο Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το κοινό που συνέρρεε χθες, σχεδόν κατανυκτικά, στον ειδυλλιακό κήπο της Πειραιώς 260 υποδεχόταν το αριστουργηματικό soundtrack της ταινίας από τον Πίτερ Γκάμπριελ. Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε τους θεατές και ανέφερε ότι πρόκειται για μόλις τη δεύτερη προβολή σε μεγάλη οθόνη στην χώρα μας μετά τη λογοκρισία της ταινίας όταν είχε κυκλοφορήσει 30 χρόνια νωρίτερα.

Ειδικότερα, θυμήθηκε ότι το 1988, όταν βγήκε στις αθηναϊκές αίθουσες, «οι φανατικοί εχθροί του έργου έσπευσαν να βανδαλίσουν τα σινεμά όπου παιζόταν, για παράδειγμα στην Όπερα εισέβαλαν με ψαλίδια και μαχαίρια κι έσκισαν τα καθίσματα ενώ προπηλάκισαν και τον κόσμο που είχε πάει να δει την ταινία. Το ίδιο συνέβαινε και με τα υπόλοιπα σινεμά. Μετά από 3 ημέρες επεισοδίων και μαινόμενων επιθέσεων, αρκετές αίθουσες σταμάτησαν να προβάλουν την ταινία ενώ άλλες, διαφήμιζαν διαφορετικές ταινίες στην πρόσοψή τους και συνέχισαν να την προβάλουν κρυφά. Εγώ, για παράδειγμα, την είδα στο Τριανόν ενώ απ’ έξω είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες και αφίσες για την ταινία «Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε». Η ταινία τελικά απαγορεύτηκε «προσωρινά» αλλά δεν επαναπροβλήθηκε ποτέ στην χώρα μας, μέχρι απόψε».

Ευχαριστούμε πολύ το πιστό μας κοινό που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την ξεχωριστή κινηματογραφική βραδιά. Τα δικαιώματα προβολής παραχωρήθηκαν από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. 

Η Fischer Beer, η πιο σινεφίλ μπίρα, συνόδευσε γευστικά την προβολή, αλλά και όλη τη διαδρομή του φετινού κινηματογραφικού καλοκαιριού, στο πλαίσιο του 8ου Athens Open Air Film Festival, εντός αλλά και εκτός Αττικής.

To 8o ΑΟAFF είναι μέλος του Athens Culture Net - Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Δράση στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων.

Επόμενος σταθμός: «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας» του Τζέιμς Άιβορι, αύριο, Τετάρτη, 18 Ιουλίου, στον υπέροχο προαύλιο χώρο του Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα). Ώρα έναρξης: 21.30



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-17 15:14:57