aoaff
 

«Πειραγμένη» ελληνική μυθολογία και ένα μοναδικό ταξίδι στο σινεμά του φανταστικού

Με αφορμή τον θάνατο του Ρέι Χαριχάουζεν σε ηλικία 92 ετών τον περασμένο Μάιο, αλλά και τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά αυτόν τον πρωτοπόρο της 7ης Τέχνης και επαναφέρει τις περιπέτειες του Ιάσονα και των συνοδοιπόρων του εκεί που ανήκουν: στη μεγάλη οθόνη.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ρέι Χαριχάουζεν, ο μάγος των χειροποίητων ειδικών εφέ, παρουσίασε την ταινία του «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες», μια ταινία που αποτέλεσε την αφετηρία της τεχνικής του stop motion και δίδαξε σκηνοθέτες όπως ο Στήβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζόρτζ Λούκας, ο Τζέιμς Κάμερον και ο Πήτερ Τζάκσον.

Ο Ρέι Χαριχάουζεν υπήρξε πρωτοπόρος μάστορας του φανταστικού σινεμά και έφτιαξε υπέροχα τέρατα και μυθικά πλάσματα που έμειναν στην ιστορία, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν υποψία ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η φαντασία είναι ένας κόσμος του ονείρου και δεν τον θέλεις πραγματικό, θέλεις μια ερμηνεία του. Το stop motion κατ’εμέ δίνει εκείνη την προστιθέμενη αξία στον κόσμο των ονείρων που αν τον κάνεις πολύ αληθοφανή, δε τον μεταφέρεις» λέει ο Χαριχάουζεν, ο οποίος πέθανε πριν από λίγους μήνες, στα 93 του χρόνια. Δείτε μερικά από τα υπέροχα δημιουργήματά του στο παρακάτω βίντεο:

Η ταινία «Ιάσων και οι Αργοναύτες» θα προβληθεί στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 21.00, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη.

Πότε: Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 21:00
Πού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (δείτε το σχετικό χάρτη παρακάτω)
Είσοδος ελεύθερη

Η ταινία: Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες του ξεκινούν για την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος, ενώ στα διάβα τους μπλέκονται θεοί, δολοπλοκίες και –φυσικά– ένα σωρό απόκοσμα πλάσματα. Ώρα να ξεχάσετε την ελληνική μυθολογία όπως τη μάθατε στο σχολείο: η αναμενόμενα πειραγμένη χολιγουντιανή εκδοχή του γνωστού μύθου, το κλασικό «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» («Jason and the Argonauts», 1963) σε σκηνοθεσία Ντον Τσάφι, έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα μοναδικό καλτ φαινόμενο.

Αιτία γι’ αυτό δεν είναι άλλη από τα εκπληκτικά για την εποχή τους, χειροποίητα, stop-motion ειδικά εφέ του «μάγου» του είδους, Ρέι Χαριχάουζεν, του ανθρώπου που χάρη στην παροιμιώδη επινοητικότητά του κατάφερε να δώσει πνοή σε αμέτρητα κινηματογραφικά τέρατα, επηρεάζοντας όσο ελάχιστοι το έργο μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες (Σπίλμπεργκ, Λούκας, Κάμερον κ.ά.) που ενεπλάκησαν με το σινεμά του φανταστικού.


jason and the argonauts - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος: Jason and the Argonauts
Σκηνοθεσία: Ντον Τσάφι
Πρωταγωνιστούν: Τοντ Άρμστρονγκ, Νάιτζελ Γκριν, Όνορ Μπλάκμαν, Τζον Κέρνι
Διάρκεια: 104'
Έτος: 1963

---

Το 3ο Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ-cinemagazine.gr, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-08-20 11:40:35

    Διαβάστε επίσης

    Athens Open Air Film Festival: αντίο για φέτος με προβολή μετά μουσικής!

    Athens Open Air Film Festival: αντίο για φέτος με προβολή μετά μουσικής!

    Η τελευταία μας προβολή για φέτος παντρεύει το ατμοσφαιρικό βωβό σινεμά και πρωτότυπη μουσική από τους No Clear Mind, σε μια κινηματογραφική εμπειρία που υπόσχεται μια μοναδική βραδιά!

    Το πολυαναμενόμενο «The Bling Ring» της Σοφία Κόπολα στο Athens Open Air Film Festival

    Το πολυαναμενόμενο «The Bling Ring» της Σοφία Κόπολα στο Athens Open Air Film Festival

    Τα αληθινά περιστατικά μιας σειράς διαρρήξεων σε μια από τις πιο προνομιούχες γειτονιές του Λος Άντζελες, έδωσαν την αφορμή για την νέα ταινία της δημιουργού του 'Χαμένοι στη Μετάφραση', το οποίο μπορείτε να δείτε σε αβάν πρεμιέρ εντελώς δωρεάν απόψε!

    Το Athens Open Air Film Festival θυμάται τον Λευτέρη Βογιατζή

    Το Athens Open Air Film Festival θυμάται τον Λευτέρη Βογιατζή

    Το «Ονειρεύομαι τους Φίλους Μου» αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον διακεκριμένο θεατράνθρωπο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή, που «χάθηκε» πρόωρα τον περασμένο Μάιο, σε ηλικία 68 ετών.

    Το χιτσκοκικό θρίλερ «Το Τέλειο Χτύπημα» στο Athens Open Air Film Festival

    Το χιτσκοκικό θρίλερ «Το Τέλειο Χτύπημα» στο Athens Open Air Film Festival

    Το κοσμοπολίτικο κατασκοπικό θρίλερ του Τζουζέπε Τορνατόρε απογειώνεται από την εξαιρετική κεντρική ερμηνεία του Τζέφρι Ρας, στον ρόλο του εκκεντρικού εκτιμητή εργών τέχνης.

    Tα Παλιόπαιδα έκαναν την Αίγλη Ζαππείου να αντηχεί από τα γέλια

    Tα Παλιόπαιδα έκαναν την Αίγλη Ζαππείου να αντηχεί από τα γέλια

    Μία ακόμη υπέροχη βραδιά απόλαυσαν οι φίλοι του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας χθες το βράδυ στον κατάμεστο και ειδυλλιακό χώρο της Αίγλης Ζαππείου, με την προβολή της δροσιστικής γαλλικής κομεντί 'Τα Παλιόπαιδα'.

    Ο «Grandmaster» των πολεμικών τεχνών στο Athens Open Air Film Festival

    Ο «Grandmaster» των πολεμικών τεχνών στο Athens Open Air Film Festival

    Στην ένατη μεγάλου μήκους ταινία της φιλμογραφίας του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι αφηγείται την ιστορία του Ιπ Μαν, ενός κινεζικού θρύλου των πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, ο οποίος στάθηκε επιρροή όχι μόνο για χιλιάδες επώνυμους μαθητές αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογράφο.